Skip to main content

Ja no és només per la feina, també és a casa. Quedem amb la colla pel dia 15? No sé quin temps farà el cap de setmana. Qui era l'autor de Robinson Crusoe?
Al món occidental cada cop sembla més imprescindible tenir un ordinador a mà, i engegat. Tanmateix, molts països no tenen encara aquesta dependència.

Què necessitem
En comprar
A casa

Les utilitats dels ordinadors es multipliquen constantment, sobretot des de l'aparició d'internet. Avui al món occidental substitueixen molt sovint el telèfon, els diccionaris i les enciclopèdies, el cinema o la televisió, els jocs de taula... A l'àrea mediterrània, però, es dóna una gran desigualtat en l'ús d'ordinadors. En general els països de la riba Sud no en tenen encara aquesta dependència, que pot arribar a ser perjudicial (a Espanya per exemple ja s'ha alertat sobre alteracions de conducta en joves "enganxats" a les converses per ordinador). Tant si en tenim molts com si en tenim pocs, evitem que la tecnologia se'ns endugui més enllà d'on volem.

L’aparició constant de nous models amb més velocitat, capacitat o prestacions forma part de l’escalada consumista. Segons l’entitat de recuperació d’ordinadors Fundación Bip Bip, a l’Estat espanyol es llencen 42.000 tones de residus informàtics cada any, i només se’n reutilitza un 8%. Tenim moltes maneres de servir-nos d’un ordinador sense haver-ne de comprar un de nou.

Darrere d'un ordinador hi ha molts quilos de substàncies minerals i químiques, molta aigua (fins a 1.500 litres per fabricar un ordinador) i molta energia: els xips són tan minúsculs que s'han de fabricar en sales en què pràcticament no hi hagi pols. Mirem de contribuir poc en aquest gran consum de recursos.

Els circuits electrònics contenen molts metalls pesants i altres substàncies contaminants. En algunes plantes de fabricació s'ha detectat que els treballadors tenen més càncers que la mitjana. Busquem els ordinadors més respectuosos amb el medi.

El programari dels ordinadors està molt monopolitzat per unes poques empreses. Fem servir programari lliure, que proporciona més pluralitat i possibilita que ens beneficiem al màxim dels avenços tecnològics (en podeu trobar una explicació aquí).

L'ordinador i els perifèrics, si estan endollats, consumeixen fins i tot apagats. Els portàtils consumeixen menys que els de sobretaula, i les pantalles planes menys que les CRT (de tub de rajos catòdics, les que són fondes). Tenim moltes eines per reduir el consum elèctric de l'ordinador.

Treballar molta estona amb l'ordinador pot causar diversos problemes de salut, evitem-ho.

Els residus informàtics són una problemàtica greu. Molts s'exporten a països del Sud i causen problemes de salut als treballadors que els desballesten. No contribuïm en aquesta muntanya de problemes.

Última actualització: octubre 2010